Bancha je druh japonského zeleného čaje a nejčastěji se vyskytuje po čaji Sencha. Se Senchou je podobný pouze v jednom ohledu, a to že mají stejnou rostlinu a liší se v každém dalším aspektu. Dnes se dozvíte vše o čaji Bancha podrobně.
Čaj Bancha je označován jako „obyčejný čaj“, „čaj pro chudé“ nebo „čaj pro každý den“, protože se v Japonsku vyskytuje nejčastěji díky nízkým cenám a silné chuti. Jeho název vznikl z mnoha důvodů, například proto, že při sběru se používají starší a hrubší lístky, pozdní sklizeň atd.
Sbírá se po čaji Sencha v pozdní sezóně ze stejné rostliny. Pro Senchu se vybírají pouze mladé a pučící listy a zbytek se ponechává. Tyto zbylé listy se nechají dále růst a dozrávat, které se pak sklízejí ve třech fázích.
Listy Bancha sbírané v červnu se nazývají nibancha (druhá sklizeň), v srpnu sanbancha (třetí sklizeň) a v říjnu yonbancha (čtvrtá sklizeň). Bancha znamená také sklizeň nebo úroda, a proto se tak také jmenují. Celkem projde jedna rostlina čtyřnásobným sklízením.
Čajové lístky jsou s každou sezónou sběru tužší a plně vyvinuté. Při sklizni se sbírají horní stonky a velké listy, které byly při sběru čaje Sencha vyřazeny, a zpracovávají se jako Bancha. Tyto listy jsou delší, mnohem tenčí a tmavě nazelenalé.
Co se týče zpracování, listy Bancha se zpracovávají stejným způsobem jako listy Sencha. Jsou spařeny, usušeny a srolovány. Později se nakrájí na dlouhé tvary a zabalí.
V porovnání se Senchou mají listy Bancha více trpkých tónů a méně aroma, což je ideální pro pití po těžkém jídle.
Je levná a vyniká jako nejúspornější volba pro každodenní pití.
Jedná se o méně kvalitní čaj s menším množstvím theaninu v listech. Nízký obsah kofeinu a teinu je vhodný pro děti a těhotné ženy.
Bancha může být později zpracována na Hojichu pražením čajových lístků a Genmaichu přidáním pražené bílé rýže. Obě jsou proslulé samy o sobě, protože jejich aroma a chuť jsou nepřekonatelné.
Příprava čaje bancha
Čaj Bancha se připravuje stejně jako jakýkoli jiný zelený čaj. Stačí k tomu japonská konvička, malé šálky, vroucí voda a čajové lístky.
- Vodu zahřejte k bodu varu a nechte ji dvě minuty odstát, aby se teplota ochladila na 80-90 stupňů.
- Zahřejte konvičku a přidejte do ní čajové lístky.
- Do konvice nalijte horkou vodu a nechte lístky bancha louhovat 2-4 minuty podle vaší chuti.
- Nakonec jej nalijte do malých šálků a vychutnejte si travnatou vůni, nažloutlou tekutinu a hořkou příchuť čaje Bancha.
Výhody čaje bancha
Z hlediska pozitivních účinků má na váš organismus významný vliv, ale menší než Sencha a Gyokuro. Hraje však důležitou roli a je prospěšný v mnoha ohledech.
- Bancha má vysokou koncentraci minerálních látek, zejména železa, díky čemuž je vhodná pro děti, vegany a těhotné ženy.
- Čaj obsahuje vzácné stopy prvků, které vaše tělo potřebuje, a vy je můžete naplnit jeho pitím po jídle.
- Při pití po jídle dokáže zázraky, protože díky obsaženým tříslovinám a protikyselinovým vlastnostem pomáhá při trávení a uklidňuje žaludek. Měli byste ji pít, když trpíte žaludečními problémy, protože má pozitivní účinky.
- Bancha čaj obsahuje více fluoridu, který vám pomůže proti zubnímu kazu a zápachu z úst.
- Bancha má téměř poloviční obsah kofeinu ve srovnání s čaji Sencha a Gyokuro, což je ideální pro pití v pozdních večerních nebo nočních hodinách.