Třídy čaje Gunpowder

I když je o gunpowderu dobře známo, že jeho pravlastí je daleká Čína, v současné době zároveň tak úplně neplatí, že by vždy musel pocházet právě odtud. Dobré pověsti se totiž stejně tak těší třeba gunpowder pocházející například ze Srí Lanky nebo Taiwanu. Pokud si tak tento druh čaje svojí chutí či osvěžujícím účinkem získal vaší pozornost, máme pro vás dobrou zprávu. Na trhu je v současné době k dispozici celá řada konkrétních variant, které se dělí do takzvaných tříd. Pojďme se nyní v rychlosti podívat, které to jsou, a jak se od sebe jednotlivé třídy gunpowderu mohou lišit.

Už charakteristický postup výroby gunpowderu, kdy různé druhy čajových lístků bývají zpracovávány ručně či na speciálních strojích do podoby více či méně drobných kuliček, naznačuje, že možných cest, jak dospět od sklizně čajového lístku k šálku gunpowderu existuje celá řada. Z praktických důvodů, které milovníkům čaje usnadňují orientaci v jednotlivých druzích se proto dnes gunpowder standardně rozděluje do tříd. Ty se přitom od sebe liší nejenom pokud jde o oblast původu, ale především také podle samotných typů čajových lístků, z nichž je získáván.

Jednou z dnes vůbec nejrozšířenějších tříd gunpowderu je potom Pingshui, která za svůj název vděčí stejnojmennému regionu ležícímu v severní části provincie Zheijiang. Ve většině čajových kruhů je nicméně v současné době tato třída lépe známá pod jménem Temple of Heaven, přípaně o něco méně často také jako Pinhead. Na rozdíl od některých dalších tříd je gunpowder Temple of Heaven proslulý především intenzivním aroma, sytou barvou a nakonec i většími kuličkami. Mnoha dlouholetými pijáky gunpowderu je třída Temple of Heaven dokonce často označována za vůbec nejlepší existují variantu tohoto druhu čaje.

Pokud byste rádi vyzkoušeli kvalitní gunpowder, který nepochází přímo z Číny, určitě se poohlédněte po třídě Formosa. Právě pod tímto jménem je totiž k mání gunpowder vypěstovaný a zpracovaný v Taiwanu. Tato varianta je často k mání spíše v sekcích Oolongu, a jeho chuť má vlastní specifický charakter, který Formosu výrazně odlišuje například od výše zmíněného Pingshui gunpowderu. Můžeme jej popsat jako zelený čaj výrazně tmavé barvy, jehož chuť i vůně je natolik pronikavá, že obvykle vydrží mnohem déle, než je tomu u jiných čajů.

Třetí a neméně důležitou třídou je potom Cejlonský gunpowder, který – jak už ostatně naznačuje sám jeho název – pochází z čajových plantáží Srí Lanky. Za své vynikající kvality kromě samotné geografické polohy vděčí nepochybně také skutečnosti, že na Srí Lance se obvykle pěstuje ve vysokých nadmořských výškách často výrazně překračujících hranici 1800 metrů nad mořem.

Ceylon Gunpowder je tak sice z hlediska jeho výroby sice inspirován svým čínským předchůdcem, ale zároveň je jeho aroma výrazně odlišné od čínských gunpowderů, protože jeho základem jsou zelené čaje pocházející z prostředí a podmínek Srí Lanky.

Dobré jméno si zde tradičně drží gunpowdery pocházející z hornatého regionu Dimbula, kde čajové lístky získávají svoji charakteristicky silný chuťový výraz. Zdejší čaje navíc obvykle bývají dostupné jen v omezených množstvích, a to v prvé řadě díky náročným požadavkům, které na jeho výrobu klade dlouhá tradice zpracování čaje v celé oblasti. Ruční výroba sice neumožňuje dostat na evropské stoly gunpowder pocházející z Dimbuly v libovolném množství, ale na druhou stranu zároveň představuje záruku vpravdě neopakovatelného čajového zážitku, na které budeme ještě dlouho vzpomínat!