Dračí studna je totiž často představována jako skutečný národní nápoj této země, a zároveň také její největší klenot. Proto je také Long Jing čajem, jehož servírování můžeme pozorovat při návštěvách důležitých světových státníků. Ve své snaze pojistit si dostatek té nejkvalitnější Dračí studny šla čínská administrativa dokonce tak daleko, že vůbec nejcennější plantáže, na nichž se pěstuje nepřetržitě stráží speciálně vycvičené jednotky vyzbrojené samopaly a doprovázené strážními psy.
Pokud proto v poslední době máte chuť na nějaký zajímavý zelený čaj, opravdu tak existuje docela dost důvodů, proč zvolit právě Long Jing. Bohužel úplně přesně nevíme, kdy v provincii Zheijang začali s produkcí tohoto čaje. Jisté však je, že je to už přinejmenším nějakých dvanáct set let. Spolu s tím je rovněž doloženo, že vůbec první čajové keře, které světu daly Dračí studnu se uchytily v blízkosti svatyně a studny stojící na úpatí Lví hory, kterou můžeme navštívit na území výše zmíněné provincie Zhejiang.
K původu jména tohoto čaje se přitom vážou přinejmenším hned tři různé legendy, které popisují okolnosti jeho vzniku. Podle první z nich byl oním drakem kámen připomínající bájné zvíře, na nějž místní narazili při kopání studny blízko místa, kde vyrostly první čajové keře. O něco poetičtější druhá legenda potom říká, že po vydatných deštích zůstává dešťová voda na povrchu této legendární studny, kde vytváří fantastické obrazce připomínající tělo draka. Zřejmě nejznámější je nicméně pověst, v níž na dně studny přebývá drak, kterému se během dlouhého období sucha zželelo vesničanů trpících nedostatkem vody, a osobně se proto zasadil o příchod deště. Na drakovu počest potom ke studně počali přicházet vesničané se svými obětinami.
I když se v minulosti jako Dračí studna označovaly čaje vypěstované pouze přímo v oblasti, kde se tento druh čaje zrodil, dnes již jménem Long Jing obvykle rozumíme spíše čaj daný způsobem jeho zpracování. Spolu s jeho rostoucí oblibou se totiž postupně začal pěstovat i za hranicemi svého původního regionu.
Pokud tak dnes hovoříme o Dračí studně, máme obvykle na mysli spíše zelený čaj tvořený lístky výrazně zploštělého tvaru, který byl nejen sklizen, ale také následně zpracován výhradně ruční cestou. Spolu s tím je pro něj charakteristické také to, že procesy oxidace v tomto případě zastavujeme opalováním na speciální pánvi. Během této klíčové procedury také čaj Long Jing následně získává své specifické aroma, které dává vzpomenout vůni ořechů či kaštanů. Z hlediska chuti patří Long Jing (Lung Ching, Lung Ting) spíše mezi nasládlejší čaje. Chuť Dračí studny je sice jemná, ale zároveň vydrží dlouho, je svěží, ale spolu s tím i dostatečně intenzivní. Zajímá vás, jakými dalšími slovy by bylo možné popsat vlastnosti tohoto čaje? Nahlédněte do některých klasických děl čínského básnictví! Právě čaj Dračí studna byl v minulosti jedním z častých námětů!