O skladování čaje

Víte, jak správně skladovat čaj? Chcete-li uchovat všechny kvality čaje, je správné skladování nutností. Přitom nejde o nic jednoduchého. Čaj je totiž náchylný k přejímání vůní a pachů.

Skladování čajeČaj je důležité dobře skladovat nejen ve skladu či v domácnosti, ale také během transportu a prodeje. Nebudete-li vy či obchodníci s čaji věnovat dostatečnou pozornost skladování čaje, dojde k jeho vyvětrání a bude bezcenný. Nedopusťte to.

Co je pro skladování čaje nejdůležitější? Především je nutné zamezit přímému působení světla, velké teplotě a vlhku. Teplota by měla být do 20oC. Důležité je každý druh čaje skladovat zvlášť. V opačném případě může dojít k promísení aroma a vám zbude jen málo z původního čaje.

Skladujete-li čaj ve velkém, je dobré mít pohromadě co nejvíce čaje jednoho druhu. Vytvoří si totiž své vlastní mikroklima a díky tomu vám dlouho vydrží.

Na delší dobu jsou pro uchování čaje nevhodné papírové sáčky. Pokud je používáte tak pouze v kombinaci s kvalitními dózami.

Pro dlouhodobé uchování čaje se také používají různé vakuové balení, bedny s hliníkovou fólií, atd.

Skladování čaje v domácnostiSypaný čaj si většinou domů přinesete v papírových sáčcích. Doma ho skladujte na suchém temném místě, které je odlehlé od ostatních kuchyňských potřeb. Rozhodně byste ho neměli mít blízko koření či dalších aromatických látek. Čaj by jim velmi brzy načichl a vy už byste si na něm nepochutnali. Vhodné je také doma přemístit čaj z papírového sáčku do (nejlépe) plechové krabičky.

Dodržet všechny pokyny správného skladování čaje není tak jednoduché, jak by se mohla na první pohled vzdát. Pokud se vám to však povede, bude vám odměnou čaj, který si své kvality udrží i několik let.