Proč pít sypaný čaj?

Stará legenda vypráví o mnichovi, který seděl o samotě na vrcholu hory Wuyi, celé dny meditoval a snažil se dosáhnout stavu dokonalé vnitřní rovnováhy.

Jednou se Konfucius při svém hledání moudrosti rozhodl navštívit vznešeného mnicha, jehož sláva stoupala ještě výše než oblačný vrchol hory, na němž seděl.

Když host dorazil, mnich začal vařit čaj. Dal si záležet, aby čaj připravil podle všech pravidel čínského čajového rituálu Gong Fu. A jako každý pečlivě promyšlený proces i vaření čaje nějakou dobu trvalo.

„Proč trávíte tolik času jenom tím, že vaříte čaj? Mnohem jednodušší je vhodit čajový sáček do šálku a mít hotovo,“ řekl Konfucius mnichovi. „Život je příliš krátký a člověk by neměl ztrácet čas věcmi, které nemají žádný obsah ani chuť,“ odpověděl moudrý člověk.

Všichni se shodneme na tom, že na světě není dostatek věcí, které jsou pro vás chutné a zároveň zdravé. A všichni se shodneme na tom, že je mnohem snazší připravit si šálek čaje s pomocí čajových sáčků. Všichni žijeme ve světě, kde čas jsou peníze a kde není nikdy dost ani jednoho, ani druhého. Každý však potřebuje chvilku na zastavení. Chvíli klidu. Chvíli kvalitního času a potěšení. Protože život je krátký. A my nemáme čas na to, abychom ho promarnili věcmi nevalného obsahu a vkusu.

Čaj je jako víno.

Stejně jako u vína existuje mnoho variant čaje. Liší se chutí i cenou. Podobně jako hrozny, z nichž se vyrábí víno, mají čajové lístky svou vlastní dobu sklizně, optimální povětrnostní podmínky a další faktory, které vedou k mnoha pocitům a zážitkům, jež může bohatý čaj přinést. Navíc, podobně jako u vína, jsou některé čaje určeny k vypití během několika měsíců, zatímco jiné se někdy uchovávají desítky let, aby se rozvinuly.

Lze tedy samozřejmě ignorovat všechny výhody a potenciál kultivovaného, ručně vyráběného, organického čaje a nadále pít čaj z čajových sáčků, aby se ušetřil čas a peníze. Nebo si může dopřát něco, co je mnohem zdravější a prospěšnější, a připojit se tak k rostoucímu klubu těch, kteří berou kvalitu vážně.

Mnoho lidí má mylnou představu, že k tomu, aby si člověk mohl vychutnat kvalitní čaj, musí utratit velké množství peněz a mít rozsáhlé předchozí znalosti a znalosti o čaji, aby si ho mohl vychutnat. Rádi bychom toto přesvědčení vyvrátili. Samozřejmě, že lepší kvalita často plodí vyšší cenu, ale to neznamená, že člověk musí dělat kompromisy v kvalitě kvůli cenové dostupnosti. Stejně tak nemusíte být sommeliérem, abyste si mohli čaj vychutnat.

Pokud je chuť přítomna – ucítíte ji. Postupem času začnete rozpoznávat mnoho tónů v buketu, cítit nuance a ochutnávat sebemenší jemnosti. Stanete se vnímavějšími a vaše odborné znalosti se přirozeně zvýší. Do té doby však nemusíte být odborníkem, abyste si jednoduše vychutnali bohatou chuť a příjemnou vůni.

Nemusíte být čajovým mistrem, abyste dokázali ocenit dobré věci a kvalitně strávený čas. Abyste svým přátelům i sobě dopřáli něco podstatného. Něco, co je příjemné konzumovat, a přitom zdravé.

Věříme, že stačí ochutnat kouřový pu-erh nebo květinový oolong, svěží zelený čaj bohatý na umami nebo napěněnou matchu. A zbytek… zbytek přijde sám. Doušek po doušku se nechte unášet čajem. Nechte ho, aby se před vámi rozvinul a ukázal vám svůj příběh. Zažijte inspiraci i nezaměnitelný klid, který vám čaj daruje.