8 zdravotních přínosů praženého zeleného čaje hojicha

Pražený zelený čaj hojicha (známý také jako houjicha) je díky své voňavé vůni a oříškové, opečené chuti oblíbeným čajem s mnoha zdravotními účinky. Obliba čaje hojicha v Japonsku pramení z toho, že tento pražený zelený čaj je uklidňující a má nízký obsah kofeinu. Ačkoli má výraznou a jedinečně příjemnou chuť, jsou to právě zdravotní účinky hojichy, které z tohoto zeleného čaje činí základní produkt v mnoha domácnostech.

Informace uvedené v tomto článku nejsou v žádném případě určeny jako lékařské doporučení nebo náhrada lékařské péče. Před zahájením jakékoli léčby zdravotních problémů byste se měli vždy poradit se svým lékařem nebo jiným zdravotnickým pracovníkem.

1. Ideální při zvýšené citlivosti na kofein

Zatímco ostatní tradiční japonské zelené čaje sencha se po sklizni pouze spařují, lístky zeleného čaje hojicha procházejí dalším krokem, během kterého se praží při vysokých teplotách. Všechny zelené čaje procházejí procesem napařování, aby se zabránilo oxidaci lístků. Tím se zajistí, že si čajové lístky zachovají svou přirozenou zelenou barvu, vůni a živiny, což je klíčový proces pro výrobu zeleného čaje sencha. Dodatečné pražení lístků vytváří hřejivý hnědý odstín a toustové aroma praženého zeleného čaje hojicha.

Proces pražení nemá vliv na zdraví prospěšné vlastnosti čaje, ale naopak spaluje hořkost a kofein. Pražený zelený čaj se skvěle hodí k pití po jídle nebo večer. Hojicha je také oblíbený u dětí a starších lidí, kteří bývají citliví na kofein.

2. Pomáhá překonat stresující dny v kanceláři nebo doma.

Stejně jako mnoho jiných zelených čajů, například genmaicha, poskytuje hojicha pocit uvolnění a napomáhá fyzickému i duševnímu zdraví. Zatímco teplo a pikantní vůně uklidňují, k relaxačním účinkům hojichy přispívá přítomnost L-Theaninu. L-theanin je aminokyselina obsažená v zeleném čaji, která může zmírnit příznaky stresu, deprese a úzkosti.

3. Udržuje vaši pleť čistou a mladistvou

Vitamin C obsažený v praženém zeleném čaji hojicha působí na zesvětlení tmavých skvrn na pleti, které jsou způsobeny jizvami po akné, a také na odstranění poškození pleti. Vitamin C dokáže také zesvětlit tmavé skvrny způsobené věkem, stejně jako předcházet vzniku vrásek a obnovovat pružnost pokožky, která se časem ztrácí.

4. Bojuje proti nachlazení a udržuje váš imunitní systém při síle

Japonský zelený čaj je známý tím, že posiluje imunitní systém. Polyfenoly, které zelený čaj obsahuje, mají antivirové vlastnosti, které napomáhají ničení bakterií. Pražený zelený čaj Hojicha obsahuje také vitaminy (vitamin A, C a E), které jsou známé tím, že bojují proti nachlazení, regulují imunitní systém, zabraňují kurdějím a dokonce zvrátí účinky oslabeného imunitního systému. Studie také zjistily, že hojicha může snižovat riziko vzniku rakoviny tím, že blokuje karcinogeny a brzdí růst rakovinných buněk.

5. Podporuje spokojené a zdravé srdce

Výhody praženého zeleného čaje hojicha jsou četné díky přirozeně se vyskytujícím sloučeninám, které se v čaji nacházejí a které udržují tělo šťastné a zdravé – včetně vašeho oběhového systému. Podobně jako gyokuro pomáhají katechiny v zeleném čaji regulovat krevní tlak a hladinu cholesterolu. Tím snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, mrtvice a zánětu velkých tepen. To však není vše – zelený čaj obsahuje také vitamin E, důležitou složku, která pomáhá předcházet vzniku krevních sraženin.

6. Zrychluje metabolismus a zároveň pomáhá při trávení

Katechiny obsažené v praženém zeleném čaji hojicha podporují metabolismus, což podporuje hubnutí a zvyšuje využití kalorií v těle, což vede ke spalování tuků.

Hojicha pražený zelený čaj je také vynikajícím čajem pro podporu dobrého trávení. Díky většímu množství zdravých vláknin než jiné čaje dokáže hojicha udržet vaše tlusté střevo zdravé a zároveň snižuje vstřebávání tuků v těle.

7. Chrání vaše zuby

Podobně jako zelený čaj pěstovaný ve stínu Gyokuro, i hojicha pomáhá zlepšovat zdraví ústní dutiny díky polyfenolům obsaženým v jejích listech. Antioxidant EGCG, přítomný ve všech zelených čajích, pomáhá předcházet vzniku zubního kazu a zápachu z úst. Polyfenoly obsažené v zeleném čaji snižují výskyt zánětu dásní a zabraňují vzniku onemocnění dásní.

8. Zmírnění (a prevence!) bolesti při otocích způsobených artritidou

Stejné polyfenoly, které zabraňují zánětlivým onemocněním dásní, mohou pomoci i těm, kteří trpí bolestmi způsobenými artritidou. Pražený zelený čaj Hojicha nejen sníží zánět v kloubech, ale také zabrání dalšímu poškozování těchto kloubů.

Díky široké škále zdravotních účinků by měl být pražený zelený čaj hojicha opravdu základem spíže každého z nás. Ať už chcete zmírnit bolesti kloubů, bojovat s nachlazením nebo si jen vychutnat jeho uklidňující, opečenou a lahodnou chuť, hojicha je ideální čaj pro každého.