Čínské žluté čaje

nejvyšší z nejvyšších - císařský žlutý čaj

Patříte mezi milovníky žlutého čaje nebo o tomto pojmu slyšíte poprvé? Pojďme si jej více přiblížit.

O žlutém čaji

Žlutý čaj je velmi vzácný a vyznačuje se vysokou cenou. Pochází z Číny, často se tedy pojmenovává jako čínský čaj. Na rozdíl od černého čaje prochází jen velmi lehkou oxidací působením tepla a vlhka. Tento způsob úpravy se vyskytuje také u čaje bílého a zeleného. Přesný postup jeho výroby byl dlouhou dobu zahalen rouškou tajemství a probíhal v budhistických klášterech.

Nálev žlutého čaje se vyznačuje zlatožlutou barvou. Chutná spíše nasládle a lehce voní po medu.

Produkce žlutého čaje není tolik rozšířená, jedná se totiž o velmi finančně náročný proces, což se také odráží v jeho ceně. Proto je vyhledáván převážně skalními milovníky čaje, kteří jeho chuť dokáží ocenit i přes vysoké pořizovací náklady.

Účinky žlutého čaje

Žlutý čaj obsahuje přírodní oxidanty, které ničí volné radikály, a tak příznivě působí na lidské zdraví. Nejvýrazněji se jeho pozitivní působení projeví na nervové soustavě. Stimuluje ji a pomáhá vyšší koncentraci a udržení bdělosti. Zároveň osvěžuje organismus a zbavuje jej únavy. Žlutý čaj také pomáhá řešit problémy s trávicím ústrojím. Doporučuje se především při problémech s nechutenstvím, způsobených proděláním nemoci. Jeho konzumací se chuť k jídlu opět vrátí.

Žlutý čaj blahodárně ovlivňuje naši psychiku, jeho účinné látky zaženou vnitřní neklid a zmírní pocity úzkosti. Účinně také bojuje s příčinami vysokého cholesterolu.

Oblíbené druhy žlutého čaje

Do oblíbených druhů žlutého čaje patří:

• Jun Shan Xin Zhen Silver Needle: Spadá do populární kategorie Silver Needle (Stříbrné jehličky). Pochází z provincie Hunan a řadí se mezi deset nejlepších čínských čajů. Jeho výroba spočívá v sušení na pánvi a následném balení do papíru. Poté je uložen do nádoby a přikrývá se vlhkou lněnou látkou. Nálev čaje je zbarven dožluta a vyznačuje se jemně kořeněnou chutí.

Meng Ding Huang Ya Yellow Bud: Pochází z provincie Sečuan z oblasti Meng Ding. I tento čaj se zpracovává stejným způsobem Jun Shan Yin Zhen Silver Needle. Nálev čaje je typický žlutozelenou barvou a má lehce pečenou vůni. Chuť nese stopu květových tónů a ořechů.

• Žlutý čaj Ruo Xiang: Lístky čaje se prodávají zabalené v banánovém či bambusovém listu, ve kterém dosychají a procházejí lehkou oxidací. Nálev čaje je zbarven zeleně a má medově nasládlou chuť.

Mezi další druhy žlutého čaje patří například Song Yang Yin Hou z čínské provincie Zhejiang, Huoshan Huangya z čínské provincie Anhui, Da Ye Qing z čínské provincie Guangdong, či Huang Tan z čínské provincie Zhejiang.

Příprava žlutého čaje

A jak správně připravit žlutý čaj? U kvalitnějších druhů se vyplatí pečlivá příprava, a to i v nejmenších detailech, do kterých spadá například typ použité vody a nádobí.

Žlutý čaj se připravuje z neperlivé balené vody. Můžeme sáhnout i po vodě z vodovodu, tento postup ovšem není doporučen. Nevhodným se také shledává použití rychlovarné konvice, k ohřátí vody mnohem lépe poslouží konvice kovová. Laikovi zůstane sice rozdíl skryt, skutečný milovník čaje jej však zaznamená.

Na 1,5 dl vody použijte jednu čajovou lžičku směsi. Tu zalejte vodou o teplotě 80oC a louhujte 3- 5 minut. U kvalitních čajů je možné zalít čajovou směs několikrát. Množství opakování se odvíjí každého druhu čaje individuálně.