Polozelené čínské čaje

už jste ochutnali oolong čaje?

Rádi si pochutnáváte na kvalitním čaji? Pití čaje může být příjemnou možností, jak se na chvíli zastavit a dopřát si odpočinek a pohodu v dnešní uspěchané době. Dejte si i vy šálek lahodného čaje oolong.

O oolong čaji

Oolong představuje oblíbený druh čaje. Čínsky se nazývá Wu-lung. Jedná se o čaje polozelené až žlutozelené. Polozelený čaj znamená přechod mezi zeleným a černým čajem. Některé oolongy jsou více oxidované, jiné méně. Oxidace je proces, který ovlivňuje mnohé vlastnosti čaje. Mimo jiné i obsah kofeinu. Čaj oolong má výbornou nasládlou chuť.

Oolong se vyrábí především v Číně. Dodává na trh mnohé variace čaje. Kromě čistého oolong čaje si můžete koupit i s příchutí broskvových květů, pomerančových květů, s mléčným nádechem a mnohé další.

Výroba oolongu nemá takovou tradici jako výroba jiných známých čajů. Celkově je výroba polofermentovaných čajů náročná a vyvinutá byla až v polovině 19. století.

Čajové lísky oolong se sklízejí pouze v době jejich plné zralosti. Díky tomu si zachovávají svou jedinečnou chuť. Po sklizni se nechávají lístky čaje zvadnout na slunci a poté dochází k polofermentaci. Lístky se přetřásají v bambusových válcích do rozrušení buněčné membrány. Poté se čajové lístky začnou oxidovat. Oxidace je přerušená při červenání okrajů lístků. Po té se lístky suší.

Pozitivní účinky oolong čaje

Oolong má mnoho příznivých účinků na lidské zdraví, což je dáno jeho antioxidanty, které ničí volné radikály v těle. Ty mohou způsobovat vážné nemoci, např. rakovinu. Oolong také obsahuje mnohé vitamíny. Jsou jimi A, B, C, E, K. Kromě toho tu je i mnoho minerálů (karoten, draslík, vápník, fluor, zinek).

Pití čaje oolong je vhodné jako prevence různých nemocí a podpora zdraví. Prokázalo se, že pití čaje upravuje krevní tlak, příznivé působí na trávení a další žaludeční problémy. Celkově posiluje i obranyschopnost organismu.

Mnohé ženy pijí oolong také na hubnutí. Účinky v této oblasti jsou způsobené tím, že čaj dokáže zrychlovat metabolismus a tak dochází k rychlejšímu spalování. Tuky se tak ukládají méně.

Oolong obsahuje také saponiny mající antikarcinogenní a protizánětlivé účinky. v čaji také najdeme alkaloidy, které mají povzbuzující účinek na organismus.

Oblíbené oolong čaje

U nás jsou nejznámější a nejoblíbenější především tyto druhy polozelených čajů:

  • Shui Hsien („Vodní víla“): Je jeden z nejznámějších polozelených oolongů vůbec. Má povzbuzovací efekt. Pochází z Číny z provincie Fu-tlen. Vydrží dlouhou dobu, a tak se hodí na mnoho nálevů. Patří mezi více oxidované oolongy s orchidejovou chutí i vůní. Barva nálevu je jasně hnědá.
  • Tie Guan Yin (Železná bohyně milosrdenství): Pěstuje se v čínské provincii Fujian. Jde o odrůdu čajovníku, u které se připravuje aromatický čaj výtečné chuti. Může připravit více nálevů.
  • Formasa Cui Yu: Pochází z ostrova Tchaj-wan a má jemné květové aroma připomínající fialky. Jde o vícenálevový čaj, který se prodává v granulovitých svitkách. Nálev má jasnou žlutou barvu.
Příprava oolong čaje

Oolong se zalévá vodou o teplotě 60 - 70oC. Louhuje se maximálně dvě minuty. Kvalitní čaje snesou opakované louhování. Doba louhování se postupně prodlužuje. Po každém nálevu se prodlužuje doba louhování o 15 – 20 sekund. Přesný postup se může lišit podle jednotlivých druhů čaje.

Oblíbená je příprava čaje obřadným způsobem Kung-fu cha. Tradičními nádobami, ve kterých se oolong čaj připravuje, jsou nádoby zvané zhong či gungfu.