O zeleném čaji Matcha

Jste milovníkem dobrého a kvalitního čaje? Pak jste jistě někdy slyšeli o japonském čaji Matcha. Pokud jste ho ještě nechutnali, je nejvyšší čas to napravit.

O japonském čaji MatchaJaponský čaj Matcha představuje zelený mletý čaj. Matcha představuje sice zelený čaj, ale od toho klasického se liší v několika směrech. Japonský čaj Matcha se vyznačuje především svou sladkou a osvěžující chutí. Zajímavá je i jasně zelená barva nápoje.

Matcha se pije dlouhou dobu. Už před osmy sty lety byl japonský čaj Matcha používán při buddhistických ceremoniích. Soudí se, že semínka zeleného čaje byly přivezené do Číny japonským velvyslancem během vlády dynastie Tang. Rituál zeleného čaje byl vytvořený Samuraji. Úkolem tohoto ceremoniálu bylo vnést harmonii do života.

Už v historii se používal čaj Matcha jako léčebný nápoj. Pomáhal především nemocným s otoky nohou a vhodný byl i na horečky.

Matcha je rozmletá na žulových mlecích kamenech a je v podobě žlutozeleného prášku. Poté se našlehá s vodou a vzniká jedinečný nápoj s úžasnou chutí. Můžete ho pít jako čaj, ale používá se také jako surovina do výrobků s příchutí zeleného čaje.

Japonský čaj Matcha se čtyři týdny před sklizní na plantážích zastiňuje a až potom dochází k jeho sběru. Nejlepší čajové lístky se sbírají ručně. Poté se spařují, suší a řežou. Usušené čajové lístky se ukládají do mrazících boxů. Tím se podaří zachovat jejich kvalitu.

Matcha se mimo jiné používá také na výrobu zmrzliny a gelato se zeleným čaje. Zde stačí, když je koncentrace Matchy v rozmezí 1.3% až 2%. Matcha se rozmíchá se základem z bílé tekutiny. Tím vznikne příchuť i barva zeleného čaje.

Pozitivní účinky čaje MatchaJaponský čaj Matcha má velmi pozitivní účinky na lidský organismus. Obsahuje totiž antioxidanty, které ničí volné radikály a tím očisťují tělo. Jsou vhodnou prevencí i proti vážným nemocem. Kromě toho obsahují mnohé vitamíny. Dále Matcha obsahuje velké množství L-tehaininů, což jsou přírodní aminokyseliny. V čaji najdete rovněž teofilin mající podobné účinky jako kofein. Je však zdravější. Čaj má vliv především na duševní jasnost a pohodo člověka.Příprava čaje MatchaPříprava čaje Matcha je velmi jednoduchá. Dávají se dvě až tři vrchovaté lžičky čaje, které se poté zalévají horkou vodou s teplotou kolem 75oC. Vznikne vám řídká napěněná kaše, které po chvilce zhoustne.

Čaj je mletý, proto vám nezůstává jako u jiných sypaných čajů žádné vyluhované čajové listy.

Důležitá je vysoká koncentrace čaje. Jen tak připravíte skutečně kvalitní a hustý nápoj. Řídké čaje nejsou příliš dobré.