O bílých čajích z Číny

pili jste již bílý čaj?

Máte v oblibě bílý čaj, nebo se v čajích příliš nevyznáte a ani nevíte, co si pod tímto pojmem představit? Pojďme si bílé čaje představit.

O bílém čaji

Bílý čaj je velmi jemný. Vyznačuje se nasládlým aroma a znamenitou chutí. Pochází původně z Číny, kde se pil již před 1200 lety. Určitou dobu byl výsadou čínských císařů.

V poslední době je i velmi oblíbený u nás. Oblibou se blíží zelenému čaji, který je u nás známější. Pěstování bílého čaje je náročné. Bílý čaj vzniká zpracováním nerozvinutých čajových lístků rostliny Camellia sinensis. Čajové lísky pocházejí z mnoho čajových odrůd. Tyto lístečky se sbírají ručně a jen určité období v roce. Nijak se nezpracovávají. Pouze se nechají zvadnout a pak se suší na slunci. Nepraží se a ani neoxidují. Díky tomu si uchovávají své výjimečné vlastnosti.

Pozitivní účinky bílého čaje

Bílý čaj má blahodárné účinky na naše zdraví. To způsobuje celá řada antioxidantů, které zbavují naše tělo volných radikálů, které mohou způsobovat různé nemoci.

Antioxidanty v bílém čaji zabraňují předčasnému stárnutí, činí nás odolnějšími proti bakteriím a dalším negativním vlivům, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a vysoký tlak, ale jsou i prevencí proti některým druhům rakoviny a srdečně-cévních onemocnění.

Bílý čaj také obsahuje látky, které omezují růst a množení tukových buněk. Proto je vhodný pro lidi s nadváhou či ty, kteří chtějí zhubnout.

Díky aminokyselině L-theanine pozitivně ovlivňuje psychiku a dokáže regulovat stres. Prokázalo se, že díky katechinům v bílém čaji dochází ke snižování výskytu zubního kamene a paradentózy.

Oblíbené druhy bílého čaje

Můžeme si zakoupit různé druhy bílého čaje. Většina z nich pochází z Číny. Pojďme si přiblížit nejznámější a nejoblíbenější druhy. Jsou jimi:

  • Darjeeling: Má prvotřídní kvalitu. Patří mezi nejdražší čaje.
  • Pai Hao Ying Zhen: Jde o exkluzivní čaj, jehož název v překladu znamená „Bílý vlas“ či „Stříbrná jehla“. Je velmi oblíbený a řadíme ho mezi dvacet nejlepších čínských čajů vůbec. Jeho nálev má žlutooranžovou varvu. je nasládlý a osvěžující.
  • Pai Mu Tan King: Vyznačuje se jemnou a plnou chutí. Tento druh čaje lze louhovat víckrát, až desetkrát.
  • Shou Mei: Tento druh bílého čaje má silnější nálev, což je dáno tím, že se sklízí později. V překladu znamená název čaje „Starcovo obočí“. Čaj má pozitivní vliv na činnost jater. Nálev je sytě žlutý a má jemnou nasládlou příchuť.
  • Shou Mei: Tvoří základní třídu bílého čaje.
  • Pai Mu Tan: Jde o bílou pivoňku. Je to také vynikající čaj, který je pro nás cenově přístupnější. Někdy obsahuje i mladé rozvité lístky čajovníku. Pomáhá při bronchitidě či astmatu. Lísky čaje mají velké množství stříbrného chmýří. Nálev je světle žlutý.
Příprava bílého čaje

Jak správně připravovat bílý čaj, abyste si maximálně vychutnali jeho kvalitní chuť? Nejdříve přiveďte vodu na čaj k varu a poté ji nechte vychladnout na teplotu zhruba 80oC. Čaj poté zalejte. Louhovat by se měl po dobu 3 - 5 minut.

Některé bílé čaje se mohou opakovaně zalévat. Záleží na jejich kvalitě. Hodně kvalitní čaje se mohou zalít pětkrát až desetkrát.

Chcete-li si vychutnat jeho znamenitou chuť, vynechte také všechna sladidla. Bílý čaj je příjemně nasládlý.