čaj Bai Hao Yin Jan

10 nejslavnějších čínských čajů

Tento prémiový bílý čaj je vynikající ukázkou toho, proč má smysl dávat přednost těm skutečně nejkvalitnějším čínským čajům. Nejde zde jen o jeho bohaté aroma a plnou chuť, ale hlavně o to, že právě čaj Bai Hao Yin Jan může posloužit jako dobrý příklad toho, co všechno má smysl sledovat u poctivého čaje. At' se totiž v případě čaje Bai Hao Yin Jan na jeho vlastnosti podíváme z kterékoliv stránky, vždy zjistíme, že žádnou z nich na naší čajové cestě není možné podceňovat. Místo, kde se čaj rodí, druh a tvar čajových lístků, způsob sklizně nebo třeba i chování lístků během zalití vodou. To všechno jsou důležité proměnné, které společně přispívají k tomu, že šálek čaje Bai Hao Yin Jan je za každých okolností skutečnou událostí.

Díky tvaru jeho lístků lze jméno čaje Bai Hao Yin Jan přeložit jako Stříbrné jehličky s bílými vrcholky, kterýžto název připomíná zasněžené vrcholky hor provincie Fujian, odkud čaj původně pochází. Horské masivy této oblasti ležící v jihovýchodní Číně ale nejsou jediným důvodem, proč si tento čaj své jméno vysloužil: inspiraci jeho tvůrci nepochybně získali také ze samotného vzhledu jednotlivých čajových lístků, jejichž povrch pokrývají drobné stříbřité chloupky.

Důležitou devizou tohoto čaje, a zároveň jednou z prvních lekcí vědy o skutečně kvalitním čaji, je potom také skutečnost, že veškeré čaje prodávané pod jménem Bai Hao Yin Jan dodnes pocházejí výhradně z provincie Fujian, kde se tento čaj zrodil, a nikdy odjinud!

Spolu s tím můžeme říci, že tento bílý čaj byl odjakživa v Číně řazen mezi vůbec ty nejkvalitnější a nejjemnější čaje, které kdy byly k dostání. A to v prvé řadě díky tomu, že k jeho produkci jsou používány výhradně ty nejkřehčí čajové pupeny, které navíc musí být zachovány v naprosto neporušeném stavu.

Každý jeden čajový lístek nebo pupen, který dnes najdete i v tom nejobyčejnějším balení tohoto čaje tak byl proto sklizen výhradně ruční cestou, a to ještě navíc za poměrně komplikovaných okolností. Aby bylo možné uchovat v pupenech maximum jejich blahodárné síly, je třeba je sklízet vždy pouze bezprostředně poté, co se začnou rozvíjet, přičemž je ale zároveň stejně tak důležité, aby se tak stalo dříve, než se pupen plně rozvine do čajového lístku.

Pokud vás zajímá historie tohoto neobyčejného bílého čaje, pak vězte, že první serióznější pokusy o jeho kultivaci se datují do poloviny devatenáctého století, kdy se ve dvojici měst Fuding a Zhenghe začali intenzivněji zabývat možnostmi jeho zpracování. A nutno říci, že obě města zůstala skutečnými centry zpracování čaje Bai Hao Yin Jan až do dnešních dnů.

Pokud jste už měli příležitost ve své dlani sevřít alespoň špetku tohoto výborného čaje, pak určitě můžete potvrdit i vy, že jeho jméno evidentně nebylo vybrané náhodou. Jednotlivé lístky jsou totiž skutečně tenoučké téměř jako jehlice, a navíc jejich křehký dojem podtrhuje povlak z bílých štětin, který povrch lístků pokrývá.

Mluvit však o jehlicích je zde na místě také proto, že pokud porci čaje Bai Hao Yin Jan zalijeme horkou vodou, začne se před našimi zraky odehrávat skutečný čajový koncert, kdy se jednotlivé lístky ve sklenici začnou stavět do pozoru, a z hrsti lístků se tak mávnutím proutku stanou desítky a stovky drobných čajových jehlic.

Připomeňme ještě, že dvojice měst, v nichž se s produkcí tohoto času před více než půldruhým stoletím začalo se nakonec odrazila i v samotné chuti čaje. Zatímco Bai Hao Yin Jan pocházející z Fudingu překvapí především svěží a mladistvou chutí, čaj vypěstovaný v Zhenghe je oproti tomu více zemitý a aromatický.